De britiske øyer: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Omdirigerer til Storbritannia)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(14 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
#OMDIRIGERING [[Storbritannia]]
{{thumb|LocationBritishIsles.png|De britiske øyer i det nordvestlige Europa}}
{{thumb|Magnuskatedralen Kirkwall 2019.jpg|[[Magnuskatedralen]] i [[Kirkwall]] på [[Orknøyene]] er blant de viktigste historiske norske sporene på De britiske øyer.|Stig Rune Pedersen (2019)}}
'''[[De britiske øyer]]''' er en øygruppe i Nordvest-Europa som omfatter rundt 1100 øyer, blant dem:
* [[Storbritannia]] ([[England]], [[Wales]], [[Skottland]])
* [[Irland]] (Den irske republikk og Nord-Irland)
* Kanaløyene
* [[Orknøyene]]
* [[Shetland]]
* [[Hebridene]]
* [[Isle of Man]]
* Isle of Wight
* Isle of Skye
* Anglesey
* Lundy Island
* Scilly Islands
 
Det totale landarealet er 315 134 km². 135 av øyene er permanent bosatt, inklusive Kanaløyene og øyriket nord for Skottland.
 
Det er to suverene stater på øyene, [[Storbritannia|Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland]] og [[Irland]]. De britiske øyer omfatter også tre [[krongods]]: [[Isle of Man|Man]] i [[Irskesjøen]] og ved tradisjon [[Jersey]] og [[Guernsey]] i [[Den engelske kanal]], men de to siste er ikke fysisk en del av øygruppen. Den kompliserte anglo-irske historia fører til at begrepet De britiske øyer ikke er helt uproblematisk i enkelte sammenhenger. I statlige dokumenter som utveksles mellom Storbritannia og Irland har man valgt å bruke «these isles», 'disse øyene', som et nøytralt begrep.
 
Nordboere fra hovedsakelig [[Danmark]] og [[Norge]] kom til øyene som [[viking]]er på begynnelsen av [[800-tallet]], først i forbindelse med angrep og plyndringstokt, senere ble mer faste bosetninger etablert, særlig langs østkysten av Irland, vestkysten av Skottland og Man og i den nordlige delen av England. Selv om nordboerne ble nøytralisert på Irland har deres innflytelse satt spor etter seg i byene Dublin, Cork, Limerick, Waterford og Wexford.
 
Da [[Norgesveldet]] var på sitt største i [[høymiddelalderen]], nærmere bestemt ved [[Håkon IV Håkonsson]]s død i 1263, var [[Færøyene]], [[Orknøyene]], [[Shetland]] (Hjaltland), [[Hebridene]] (Sudrøyene) og [[Isle of Man]] vært knyttet til Norge siden 1100-tallet. [[Jarl]]er  ble innsatt av kongen, og det ble krevd inn skatt til den norske kongen. Da [[Katolsk_kirkehistorie#Den_norske_kirkeprovins|Den norske kirkeprovins]] ble opprettet i [[1152]] med [[Erkebiskop|erkebispesete]] i [[Nidaros erkebispedømme|Nidaros]], som [[den katolske kirke]]ns utpost mot [[Europa]]s nordvestlige hjørne, omfattende hele Norgesveldet, også disse øyene.
 
Skottland tok over deler av Norgesveldet i løpet av middelalderen og i tidlig moderne tid. På enkelte av øyene, spesielt på [[Orknøyene]], ser man tydelige spor etter den norske perioden.
 
== Kilder ==
* [https://snl.no/De_britiske_øyer De britiske øyer] i [[Store norske leksikon]]
 
[[Kategori:De britiske øyer| ]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer, Skribenter
102 517

redigeringer