Gamlehaugen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:


== Historie ==
== Historie ==
 
Gamlehaugen var opprinnelig et gårdsbruk som ble [[ødegård]] etter [[Svartedauden]]. Gården skal ha blitt ryddet på nytt som en del av Fjøsanger gård i 1665. I 1809 ble gården utskilt, samtidig med Nyhaugen. Marie Krohn, brordatter av [[Danckert Krohn]], oppførte et lyststed på Gamlehaugen med midtark og avvalmet [[mansardtak]], senere ombygd i [[sveitserstil]]. Blant senere eiere var [[Ole Bull]]s sønn Alexander Bull i årene 1864 til 1866 og Anton Mohr fra 1878.


== Christian Michelsen ==
== Christian Michelsen ==

Sideversjonen fra 30. des. 2017 kl. 12:44

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Christian Michelsens hjem Gamlehaugen, bygget 1900-1902, ark.: Jens Zetlitz Monrad Kielland. Kongebolig fra 1925.
Nattbilde av Gamlehaugen etter snøfall
Foto: Svein-Magne Tunli (2000).

Gamlehaugen ligger på en parkbehandlet høyde ved nordøstenden av NordåsvannetHop i Fana utenfor Bergen og er i dag en kongebolig.

Historie

Gamlehaugen var opprinnelig et gårdsbruk som ble ødegård etter Svartedauden. Gården skal ha blitt ryddet på nytt som en del av Fjøsanger gård i 1665. I 1809 ble gården utskilt, samtidig med Nyhaugen. Marie Krohn, brordatter av Danckert Krohn, oppførte et lyststed på Gamlehaugen med midtark og avvalmet mansardtak, senere ombygd i sveitserstil. Blant senere eiere var Ole Bulls sønn Alexander Bull i årene 1864 til 1866 og Anton Mohr fra 1878.

Christian Michelsen

Kongebolig

Etter Michelsens død i 1925 var det en landsomfattende innsamling til et driftsfond med formål å bevare Gamlehaugen som en nasjonaleiendom. Eiendommen ble da overtatt av staten, og har siden blitt benyttet av kongehuset under besøk i Bergen. Det ble foretatt et større ominnredningsarbeid som ble fullført 1991. Annen og tredje etasje, med 13 værelser, disponeres privat av kongefamilien, når kongehuset ikke benytter eiendommen, er første etasje åpen for publikum som museum. Av særlig interesse her er Christian Michelsens kontor, med en sjelden samling av minner fra 1905.

En bronsebyste av kong Haakon VII, utført av Carl Edvard Paulsen, på en sokkel av kleberstein, står i parken sør for huset. Denne ble avduket 25. november 1955, på 50-årsdagen for kongens ankomst til Norge 1905.

Kilder

Koordinater: 60.342867° N 5.3367° Ø