Lorentz Dons

Denne siden trenger opprydding. Det kan for eksempel dreie seg om innholdsmessig struktur, framstilling eller språk. Se evt. diskusjonssiden for merknader.

Lorentz Paulsen Dons (født 1728 i Trondheim, død 6. mars 1784 i ØksendalNordmøre var major og sjef for Sundalske Kompagni af det 2det Trondhjemske regiment. Han var sønn av justisråd og lagmann i Trondheim, Paul Pedersen Dons og Anna Lorentzdatter Holst. Gift med Cornelia Susanne Klingenberg, (1729-1823) datter av regimentkvartermester Johannes Andreassen Klingenberg og Sarah Arentz. Bryllupsfesten ble holdt på gården Sindsager i Trondheim. Gården var eid av hustruens foreldre. Festen varte i hele 6 dager. Han døde 6. mars 1784 og ble begravet 24. samme måned, 56 år gammel. Den vinteren han døde var ualminnelig streng, og i flg. Glukstads beskrivelse av Sunndal kaltes den i lange tider Donsevinteren. Han skildres her som "en anerkjent, skjelden dyktig Officer". Han etterlot han seg enke og 6 uforsørgede barn.


Embetskarriere

Ved Landvernets organisasjon i 1747 ble han ansatt som sekondløytnant ved kaptein Rosenkrantz kompani under Nordmøre regiment. Han var premierløytant i 1756 ved kaptein Lossius (det Romsdalske) kompani. Han fikk kapteins grad i 1760 og ble samtidig forflyttet til Gimneske kompani.

Som løytnant med kapteins karakter deltok Lorentz Dons i de norske troppers utmarsj til Holstein. I årene 1758-62 hadde store troppemasser ( av nordmenn ikke mindre enn 13 til 14 000 mann ) vært samlet i Holstein i anledning av den krig som truet med å bryte ut mellom Danmark og Russland, og som kun avvergedes ved revolusjon som 1762 skilte Russlands keiser Peter III ved livet. Til denne troppesamling var i 1761 fra 2det Trondhjemske regiment sent oberstløytnant de Batta med befal og 108 mann, og i 1762 sendtes ytterligere 630 mann under oberst Grøn. I dette siste tokt deltok Lorentz Dons. De fra det nordenfjelske Norge utkommanderte tropper samledes ved gården Tofte i den nordlige Gudbrandsdal og marsjerte helt til Sannesund, en mars som tok 18 dager. Fra Sannesund overførtes de på jekter til Flensburg 3. juni 1762. Under denne overfarten led troppene meget av storm. Av trønderne dannedes 3. norske feltregiment under den senere så bekjente general Georg Fr. v. Krogh (d. 1818.) og av den øverstbefalende for den dansk-norske hær i Holstein grev St. Germain beordres Krogh med trønderne å avmarsjere til forsterkning av Rendsburgs garnison. Det kom dog som bekjent ikke til noe sammenstøt, og under oppholdet i Holstein hadde troppene det meget godt. I flere henseender hadde utrykningen til Holstein vært den norske bondestand til gavn. Soldatene brakte mange nyttige kunnskaper med hjem. Allerede høsten 1762 dro en del av de norske tropper tilbake, og våren 1763 ble resten ført hjem, idet de tok med kongens ros " for vist Troskab og paalidelighed ".

Kapteinløytnant ved Surendalske livkompani i 1763 og finnes i regimentlisten for 1766 som stående ved Surndalske livkompani under generalmajor v. Eppingen. Ved hærreduksjonen i 1767 ble han nedgradert til premierløytnant. Ved den nye og forbedrede hærordningen av 1769 ble han utnevnt til kaptein og sjef for det Sundalske kompani. Ble major i 1775 og fra 1776 major ved det 2det Trondhjemske regiment.


Eiendommer

Ved skjøte av 16. august 1760 kjøpte han sammen med kaptein Johan Didrik Nægler gården Kvalvåg i Tingvoll av major Lars Nannestad, men solgte den allerede 2 år etter for 620 rdl. Han har dog neppe bodd der. I 1765 bodde han på gården Heggeset i Surnadal og senere på Skjølland i Sunndal og Kvande i Stangvik. Senere flyttet han til sin gård Huseby (i Øksendal) som han sammen med avlsgården Engen kjøpte for 1000 rdl. av kaptein ved 1.ste Bergenhusiske regiment, Peter Brun ved skjøte av 14. april 1772 og som på auksjon etter hans død ble skjøtet til holzførster M. Mechlenborg for 1100 rdl. Denne gården, på hvis grunn Øksendal kirke er bygget, har i lengre tid vært bebodd av embetsmenn.