Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: NK-artikkel
m (Robot: Endrer mal: NK-artikkel)
 
(12 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms''' var et sentralt ledd i den tyske tilbaketrekningen i [[Nord-Norge]] i oktober [[1944]]. På grunn av russisk framrykking gav Hitler i begynnelsen av måneden ordre om å trekke alle tyske styrker i Nord-Finland og [[Finnmark]] tilbake til en linje ved [[Lyngen]] i [[Nord-Troms]]. I forbindelse med dette ble det bestemt av befolkningen skulle tvangsevakueres, og at «den brente jords taktikk» skulle anvendes.  
'''[[Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms]]''' var et sentralt ledd i den tyske tilbaketrekningen i [[Nord-Norge]] i oktober [[1944]]. På grunn av russisk framrykking gav Hitler i begynnelsen av måneden ordre om å trekke alle tyske styrker i Nord-Finland og [[Finnmark]] tilbake til en linje ved [[Lyngen]] i [[Nord-Troms]]. I forbindelse med dette ble det bestemt av befolkningen skulle tvangsevakueres, og at «den brente jords taktikk» skulle anvendes. Det har i ettertid blitt hevdet at nedbrenningen ikke hadde noen militær betydning eller var ønsket fra tysk militært hold, men av [[Josef Terboven]] og [[Vidkun Quisling]] som ville forhindre at den norske [[Johan Nygaardsvolds regjering|London-regjeringen]] skulle kunne etablerte seg på norsk territorium.<ref>[https://www.nrk.no/finnmark/forfatter-i-ny-bok_-_-tyske-offiserer-ville-ikke-brenne-finnmark-1.14733060 – Tyske offiserer ville ikke brenne Finnmark], [[NRK Troms og Finnmark]], 8. oktober 2019</ref>


==Gjennomføring==
==Gjennomføring==
Linje 38: Linje 38:
{{utdypende artikkel|Gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms}}
{{utdypende artikkel|Gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms}}


40% av de evakuerte reiste hjem allerede sommeren [[1945]], og i løpet av [[1946]] var 90% tilbake. [[Gjenreisningen]] kom i gang over hele landet, men ingen andre steder var det så store utfordringer som i Finnmark og Nord-Troms. Prosessen ble styrt fra [[Finnmarkskontoret]] i [[Harstad]]. Folk var svært arbeidsvillige, og det var en del ublide møter mellom finnmarkinger som ville ha tak over hodet og byråkratiet som bremset opp ting, men stort sett ble gjenreisningen preget av sterk dugnadsånd og innsatslyst. Firmaer kom også til for å gjenetablere næringslivet så det gikk å få et levebrød. Blant de første firmaene, som gjorde en stor innsats under gjenreisningen, var [[Vestlandske Petroleumscompagnie]], senere kjent som Norsk Esso. De sørget for drivstoff som var helt nødvendig for at arbeidet skulle kunne gå sin gang, og for at fiskeflåten skulle kunne komme i gang igjen. Fra [[1947]] begynte en enorm vekst i fisket utenfor Finnmark, hele 20&ndash;30% vekst hvert år lang inn i [[1950-årene]].
40% av de evakuerte reiste hjem allerede sommeren [[1945]], og i løpet av [[1946]] var 90% tilbake. [[Gjenreisningen]] kom i gang over hele landet, men ingen andre steder var det så store utfordringer som i Finnmark og Nord-Troms. Prosessen ble styrt fra [[Finnmarkskontoret]] i Harstad. Folk var svært arbeidsvillige, og det var en del ublide møter mellom finnmarkinger som ville ha tak over hodet og byråkratiet som bremset opp ting, men stort sett ble gjenreisningen preget av sterk dugnadsånd og innsatslyst. Firmaer kom også til for å gjenetablere næringslivet så det gikk å få et levebrød. Blant de første firmaene, som gjorde en stor innsats under gjenreisningen, var [[Vestlandske Petroleumscompagnie]], senere kjent som Norsk Esso. De sørget for drivstoff som var helt nødvendig for at arbeidet skulle kunne gå sin gang, og for at fiskeflåten skulle kunne komme i gang igjen. Fra [[1947]] begynte en enorm vekst i fisket utenfor Finnmark, hele 20&ndash;30% vekst hvert år lang inn i [[1950-årene]].
 
Gjenreisningsprosessen er dokumentert og vises fram på [[Gjenreisningsmuseet]] i [[Hammerfest]].


==Referanser==
==Referanser==
Linje 47: Linje 49:


* Diverse sider på [http://museumsnett.no/gjenreisningsmuseet/Gjenreisningsmuseets hjemmesider]
* Diverse sider på [http://museumsnett.no/gjenreisningsmuseet/Gjenreisningsmuseets hjemmesider]
* {{NK-artikkel|http://www.norgeslexi.com/krigslex/t/t3.html#tvangsevakueringen-finnmark|Tvangsevakueringen}}
* {{Norsk krigsleksikon|http://www.norgeslexi.com/krigslex/t/t3.html#tvangsevakueringen-finnmark|Tvangsevakueringen}}
 
 
[[Kategori:Finnmark fylke]]


[[Kategori:Finnmark under andre verdenskrig]]
[[Kategori:Troms fylke]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:1944]]
[[Kategori:1944]]
{{bm}}