Vika (Harstad): Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
m (Vika ( Harstad) flytta til Vika (Harstad): mellomrom i parentes)
Ingen redigeringsforklaring
 
(12 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Wickstrom-brygga.jpg|Wickstrøm-brygga til venstre og Gamnesbrygga til høyre.}}</onlyinclude>
<onlyinclude>{{Thumb|Wickstrom-brygga.jpg|Wickstrøm-brygga til venstre og Gamnesbrygga til høyre.}}</onlyinclude>
{{thumb høyre|Vika-brygga.jpg|Vika-brygga.}}
[[Fil:Annonse fra E. Wickstrøm i Tromsø Amtstidende 16.02. 1889.jpg|miniatyr|Carl Wickstrøms første annonse om sitt nye garveri på Gamnes i Vika i Tromsø Amtstidende 16. februar 1889.]]
{{thumb høyre|Vika hovedgard.jpg|Hovedgården i Vika. Rundt bygningen var det i sin til svært mange hus.}}
{{Thumb|Vika-brygga.jpg|Vika-brygga. Fra 1893 til 1908 drev Johan C. Fochsen (f. 1857) fra [[Kvæfjord]] handel her. Han hadde bodd flere år i USA der han ble gift med norskættede Anna Bjørn (f.1868). I Vika drev Fochsen handel med kolonialvarer, tauverk og oljeklær og kjøpte fisk og lever i Gryllefjord, hvor han også hadde utsalg. Spekulasjoner med agn og sild påførte ham imidlertid store tap, og han gikk til slutt konkurs.|[[Gunnar Reppen]].}}
 
{{Thumb|Vika hovedgard.jpg|Hovedgården i Vika. Rundt bygningen var det i sin til svært mange hus.}}
<onlyinclude>'''Vika og Gamnes''' er gamle handelssteder og karakteriseres med sine tre gamle brygger og bryggehus. Disse bygningene oppfattes gjerne som en enhet, men skillet mellom gårdene Gamnes og Vika går i et bekkefar mellom dem.  
<onlyinclude>'''[[Vika (Harstad)|Vika og Gamnes]]''' er gamle handelssteder og karakteriseres med sine tre gamle brygger og bryggehus. Disse bygningene oppfattes gjerne som en enhet, men skillet mellom gårdene Gamnes og Vika går i et bekkefar mellom dem.  


'''Se også''' [[Gamnes (Harstad)]] </onlyinclude>
'''Se også''' [[Gamnes (Harstad)]] </onlyinclude>


Den vestlige delen av Vika tilhørte fra [[1704]] brukerne på [[Røkenes gård]]. [[Hans Rasmussen Rafn]] kjøpte eiendommen, og senere var den i Rafn- og Normann-slektens eie inntil [[Maren Normann]] i [[1857]] solgte stedet til sin svigersønn [[Helge Andersen Lind]] ([[1802]]-[[1869]]), (bror til [[Peder Andersen Lind]] (1799-1836) i [[Harstadhamn]]) som kom fra gården Bue på Engan i Salten. Helge førte i [[1835]] opp det store hovedbygningen i Vika og drev stort inne jektefart og hadde gjennom årene eierandeler sammen med svigerfaren i «Flygende Stjerne», «Magerræven», «Imanuel» og «Harmonien». Selv eide han alene «Grægusminde» og «Hjelperinde». Helge solgte i [[1860]] eiendommen til sin søstersønn [[Anders Kristensen Lind]], og denne solgte halve eiendommen i 1865 til [[Elias Olsen]] ([[1841]]-[[1936]])."Gårdsgrunnen" hvor hovedbygningen  var oppført.(Del av fogd Holmboes gård i Ervik, revet ca. [[1960]]), eies og beboes i dag av [[Øistein Lind]], etterkommer av Anders K. Lind.  Den til Elias Olsen solgte del eides i 2008 av Hilde Markussen.


Den vestlige delen av Vika tilhørte fra [[1704]] brukerne på [[Røkenes gård]]. [[Hans Rasmussen Rafn]] kjøpte eiendommen, og senere var den i Rafn- og Normann-slektens eie inntil [[Maren Normann]] i [[1857]] solgte stedet til sin svigersønn [[Helge Andersen Lind]] ([[1802]]-[[1869]]), (bror til [[Peder Lind]] i [[Harstadhamn]]) som kom fra Engan i Salten. Han førte i [[1835]] opp det store hovedbygningen i Vika og drev stort inne jektefart og hadde gjennom årene eierandeler sammen med svigerfaren i «Flygende Stjerne», «Magerræven», «Imanuel» og «Harmonien». Selv eide han alene «Grægusminde» og «Hjelperinde». Helge solgte i [[1860]] eiendommen til sin søstersønn [[Anders Kristensen Lind]], og denne solgte halve eiendommen i 1865 til [[Elias Olsen]] ([[1841]]-[[1936]])."Gårdsgrunnen" hvor hovedbygningen  var oppført.(Del av fogd Holmboes gård i Ervik, revet ca. [[1960]]), eies og beboes i dag av [[Øistein Lind]], etterkommer av Anders K. Lind.  Den til Elias Olsen solgte del eides i 2008 av Hilde Markussen.
Først på 1800-tallet var det en mengde hus på gården i tillegg til hovedbygningen: Fjøs, stabbur, to høylader, kornlade, stall med tilbygd bu og smie. Huset på bryggekanten tjente i [[1950]]-[[1954]] (ca.) som butikk for [[Trondenes Samvirkelag]], som i [[1954]] bygde eget hus på eiendommen. Dette huset ble senere solgt til fiskehandler [[Leif Ringberg]], og eies fra 2008 av kunstmaleren [[Geir Samuelsen]] som har bolighus og galleri her.
 
Først på 1800-tallet var det en mengde hus på gården i tillegg til hovedbygningen: Fjøs, stabbur, to høylader, kornlade, stall med tilbygd bu og smie. Huset på bryggekanten tjente i [[1950]]-[[1954]] (ca.) som butikk for [[Trondenes Samvirkelag]], som i [[1954]] bygde eget hus på eiendommen. Dette huset ble senere solgt til fiskehandler [[Leif Ringberg]], og eies i 2008 av kunstmaleren [[Geir Samuelsen]] som har bolighus og galleri her.
 
[[Wickstrøm-brygga]] hører med til miljøet i Vika og er vel mer et bryggehus. Den stod tidligere på [[Sandtorg]] og ble brakt til Vika i 1920-årene. Den var eid av Carl Bjarne Wickstrøm (1874-1941) som drev garveri her, mens kona Agda Wickstrøm (1883-1954) hadde kolonialbutikk i bolighuset like ved så sent som etter [[1944]]. De hadde ingen barn, og eiendommen gikk i arv til fru Signe (f. Wickstrøm) Birkeland (hun var brordatter av Carl Bjarne Wickstrøm), gift med politibetjent Jacob Birkeland. Senere ble hus og brygge solgt og ble i 2006 kjøpt av Randi Reppen og Aril Mjørlund.


Garveriet startet opprinnelig i et tømmerhus på Stranda på Gamnes av Carl Wickstrøm senior (1839-1915). Her bodde Carl og sønnen Carl Bjarne mens de bygde i Vika. Carl Wickström kom fra Nedre Kalix i Sverige.
== Garvere ==
I 1889 etablerte garverimesteren [[Carl O. Wickstrøm]] (1839-1915) fra Nedre Kalix seg på Gamnes med nytt garveri på Stranda, etter å ha vært i arbeid på garveriet på Sama gjennom noen år. Hans sønn Carl Bjarne gikk i lære og overtok etter hvert bedriften.
[[Wickstrøm-brygga]] hører med til miljøet i Vika og er vel mer et bryggehus. Den stod tidligere på [[Sandtorg]] og ble brakt til Vika i 1920-årene. Den var eid av [[Carl Bjarne Wickstrøm]] (1874-1941) som drev garveri her, mens kona [[Agda Wickstrøm]] (1883-1954) hadde kolonialbutikk i bolighuset like ved så sent som etter [[1944]]. De hadde ingen barn, og eiendommen gikk i arv til fru Signe (f. Wickstrøm) Birkeland (hun var brordatter av Carl Bjarne Wickstrøm), gift med politibetjent [[Jacob Birkeland]]. Senere ble hus og brygge solgt og ble i 2006 kjøpt av [[Randi Reppen]] og [[Aril Mjørlund]].


== Om Lind-familien i Vika ==
== Om Lind-familien i Vika ==
Linje 27: Linje 26:


{{DEFAULTSORT:Gamnes og Vika i Harstad}}
{{DEFAULTSORT:Gamnes og Vika i Harstad}}
[[Kategori:Steder i Troms]]
 
[[Kategori:Handelssteder i Troms]]
[[Kategori:Vika (Harstad)]]
[[Kategori:Handelssteder]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Garder]]
{{F1}}
{{F1}}
{{bm}}