Drammen rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drammen rådhus. Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Drammen rådhusBragernes torg i Drammen sto ferdig i 1871. Arkitekten var Niels Stockfleth Darre Eckhoff. Det utgjør en arkitektonisk helhet med brannvakten og Bragernes kirke. Selv om Riksantikvaren i 1955 omtalte rådhuset som et «monumentalt stykke bykunst» i 1955, ble det i 1966 foreslått å rive både rådhus og brannvakt. Men drammenserne var ikke enige med politikerne, og bygningene ble bevart etter en folkeavstemning. Restaureringsarbeider ble satt i gang, og ble ferdige til byjubileet i 1986. Rådhuset fikk Europa Nostras bevaringspris i 1987.

Arkitektur

Bygget er oppført i rød murstein i en eklektisk stil med inspirasjon fra renessanse og middelalderborger. Det er to hovedfasader, mot sør og vest, som framstår som arkitektonisk likeverdige.

På hver av hovedfasadene finner man Drammens byvåpen med krone. Kronene er basert på keiser Frantz Josefs krone. Under byvåpnene står to kongers valgspråk. Mot sør (Kirkegata) finner man Karl IVs valgspråk «Land skal med Lov bygges», og mot vest (Bragernes torg) Oscar Is valgspråk «Ret og Sandhed». Sistnevnte var lenge et kallenavn på politivakta, og når noen havna på cella der ble det sagt at «Han sitter på Ret og Sandhed».

Historie

Før rådhuset ble oppført hadde byens forvaltning holdt til flere steder. Fram til 1811 hadde de to ladestedene egne rådhus, Bragernes rådhus og Strømsø rådhus. Da ladestedene i 1811 ble slått sammen til kjøpstaden Drammen ble det kjøpt opp en gård ved Bragernes torg. Dent ble så plussa på med en del av Friskolens lokaler, og Albumgården ble først leid, og i 1848 kjøpt. Den brant i 1866, og det var dette som utløste arbeidet med å oppføre et nytt rådhus.

Bygget ble reist for å huse ikke bare selve rådhuset med formannskaps- og representantsalene, men også en rekke andre kommunale funksjoner, som politikammeret, forlikskommisjonen og fattigkommisjonen. Det var også en tegneskole for håndverkere som skulle ta svenne- eller mesterbrev der. I 1941 sto et nytt administrasjonsbygg klart i samme kvartal, sammenføyd med rådhuset. Politivakta flytta inn i nye lokaler i Drammen tinghus i 1962. Fengselslokalene ble da revet og gjenoppbygd som kontorlokaler.'

Da politikere i 1966 foreslo å rive rådhuset, som begynte å bli både gammelt og slitent, ble det sterke reaksjoner i Drammen. Et krav om folkeavstemning førte fram, og den ble gjennomført i desember. På forhånd viste en meningsmåling at det lå an til 72 % for bevaring og 28 % for riving. På valgdagen endte det med 77,9 % for bevaring og 22,1 % for riving.[1]

Rådhuset blir etter restaureringa primært brukt av politikerne, mens de ansatte sitter i bakbygningen fra 1941, eller i andre bygg rundt om i byen.

Referanser

  1. Drammens Tidende og Buskeruds blad 1966.12.12. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur