Radbrekking

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 19. mar. 2024 kl. 09:01 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Radbrekking''' var en særdeles brutal henrettelsesmetode. Den omtales også som ''steile og hjul'' på grunn av redskapene som ble brukt. Det var mange variasjoner, men i hovedsak innebar metoden at den dømtes armer og bein ble knust med et hjul eller ei klubb, og at personen så ble fletta inn i et hjul som ble reist på en steile (stake). I Norden var det vanlig at man fikk et nådestøt mot hjertet eller hodet tidlig i prosessen, mens det andre steder var slik at den d…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Radbrekking var en særdeles brutal henrettelsesmetode. Den omtales også som steile og hjul på grunn av redskapene som ble brukt. Det var mange variasjoner, men i hovedsak innebar metoden at den dømtes armer og bein ble knust med et hjul eller ei klubb, og at personen så ble fletta inn i et hjul som ble reist på en steile (stake). I Norden var det vanlig at man fikk et nådestøt mot hjertet eller hodet tidlig i prosessen, mens det andre steder var slik at den dømte ble liggende på hjulet til de utånda etter noe tid, i verste fall etter flere dager. Ordet kommer fra tysk rad og brechen, hjul og brekking.

Metoden er kjent siden antikken, mens i vårt hjørne av verden er den kjent fra middelalderen. Det mest kjente tilfellet som berører Norge er nok henrettelsen av Alv Erlingsson den yngre utafor Helsingborg i 1290. I Christian Vs Norske Lov fra 1687 er radbrekking fortsatt nevnt som straffemetode, men i Norden slutta man å praktisere dette tidlig på 1700-tallet. Formelt ble den ikke avskaffa i Norge før i 1842, da den nye kriminalloven kom. De siste radbrekkingene man kjenner til skjedde i Preussen i første halvdel av 1800-tallet.

Kilder og litteratur