Eker len: Forskjell mellom sideversjoner

917 byte lagt til ,  23. jan. 2010
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Eker len]]''' ble opprettet av [[dronning Margrete I|Margrete]], som i den [[6. mars]] [[1388]] ga adelsmannen [[Bengt Nikolasson]] en forlening som besto av [[Eiker]], [[Modum]] og [[Tverrdalene]] samt [[skipstollen]] og [[kongskjøpet]] ved [[Kobbervik]]. Lenet ble gitt som pant for gjeld som kronen hadde til Bengt, og han fikk rett til alle kronens inntekter i området, både den årvisse [[leidangsskatt|leidangsskatten]] og [[bot|bøter]] som [[tegngjeld]] og [[fredkjøp]]. Den eneste innskrenkningen i lensherrens rettigheter, var at han ikke kunne dømme i [[ubotamål]].  
'''[[Eker len]]''' ble opprettet av [[Margrete I|dronning Margrete]], som den [[6. mars]] [[1388]] ga adelsmannen [[Bengt Nikolasson]] en forlening som besto av [[Eiker]], [[Modum]] og [[Tverrdalene]] samt [[skipstollen]] og [[kongskjøpet]] ved [[Kobbervik]]. Lenet ble gitt som pant for gjeld som kronen hadde til Bengt, og han fikk rett til alle kronens inntekter i området, både den årvisse [[leidangsskatt|leidangsskatten]] og [[bot|bøter]] som [[tegngjeld]] og [[fredkjøp]]. Den eneste innskrenkningen i lensherrens rettigheter, var at han ikke kunne dømme i [[ubotamål]].  


Med opprettelsen av dette lenet, ble det etablert en helt ny administrativ enhet. Eiker hadde tidligere tilhørt [[Oslo sysle|Oslo-sysla]], mens Kobbervik sognet til [[Vestfold]] og Modum og Tverrdalene til [[Opplandene]]. Det er blitt spekulert i om opprettelsen av lenet kan ha sammenheng med tidlig bergverksdrift eller planer om dette. Det er imidlertid mer sannsynlig at årsaken var et ønske om å økt kontroll med den voksende trelasthandelen i Drammensvassdraget.
Med opprettelsen av dette lenet, ble det etablert en helt ny administrativ enhet. Eiker hadde tidligere tilhørt [[Oslo sysle|Oslo-sysla]], mens Kobbervik sognet til [[Vestfold]] og Modum og Tverrdalene til [[Opplandene]]. Det er blitt spekulert i om opprettelsen av lenet kan ha sammenheng med tidlig bergverksdrift eller planer om dette. Det er imidlertid mer sannsynlig at årsaken var et ønske om å økt kontroll med den voksende trelasthandelen i [[Drammensvassdraget]].




==Lensherrene 1388-1448==
Bengt Nikolassons [[lensbrev]] ble fornyet av kong [[Erik av Pommern]] i [[1392]]. Da [[Kristoffer av Bayern]] ble konge i [[1442]], ga han forleningen til Torgaut Bengtsson, som var sønn Bengt Nikolassons. Det kan altså virke som om lensherretittelen i praksis har vært arvelig.
Den tredje og siste lensinnehaveren som nevnes i denne perioden er [[Gaute Toraldesson Kane]], som i [[1446]] og [[1448]] nevnes som «[[sysselmann]]» på Eiker. Det er uklart om han hadde noen slektsmessig tilknytning til Bengt og Torgaut. Muligens har han hatt omtrent samme funksjon som forgjengerne, men dette er usikkert. Det er også uklart om Gaute hadde det samme embetsområdet, eller om det bare omfattet selve Eiker. 
Etter [[1448]] kjenner en ikke flere som er omtalt som lensherre eller sysselmann på Eiker, men først fra [[1526]] vet en med sikkerhet at Eiker var underlagt [[Akershus len|Akershus slottslen]].


==Lensherrene 1388-1448==


==Lensherrene 1603-1663==
==Lensherrene 1603-1663==
Administratorer, Skribenter
26 161

redigeringer