Kathrine Elisabeth Dons

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familiebilde, fra venstre bak: Michael Lie, Annie Maggie Lie, Jonas Lie jr., Erik Møinichen Lie, Kathrine Lie, Mons Lie, Johanne Eleonore «Lubben» Lie. Fra venstre foran: Elisabeth L'Orsa, Jonas Lie, Thomasine Lie. Helt foran Asta Isaachsen.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1901).

Kathrine Elisabeth Dons, fra 1897 Kathrine Elisabeth Lie (født 2. april 1876 i Tromsø, død 5. november 1947Hvalstad i Asker) var forfatter, lærer og tidsskriftredaktør. Hun skrev for det meste barne- og ungdomslitteratur og arbeidet i perioder som lærer ved Ragna Nielsens skole. I tillegg var hun aktiv i Hjemmenes Vel (forløperen til Norges Husmorforbund) og redaktør for bladet med samme navn.

Familie

Hun var datter av stiftsprost Fredrik Christian Dons (1836–1885) og Ebba Johanne Ullmann (1843–1908). I 1882 ble faren redaktør i Adresseavisen og familien flyttet til Trondheim.

Da faren døde tre år senere, flyttet enken og barna til Kristiania, hvor de først bodde i Tomtegata 10 på Vaterland hvor hennes mormor Vilhelmine Ullmann tante Ragna Nielsen og drev Vaterland børneasyl, og deretter i Rosenborggata 2 på Hegdehaugen. Hun arbeidet i perioder som lærer ved hennes tantes skole Ragna Nielsens latin- og realskole i tiden før hun giftet seg.

Litterært miljø

Moren tok arbeid ved Statistisk sentralbyrå, men startet også en litterær salong hjemme i Rosenborggata 2, og dette ble et samlingssted for unge forfattere, som Vilhelm Krag, Jens Thiis, Tryggve Andersen, Carl Nærup, Nils Kjær, Sigbjørn Obstfelder, Nils Collett Vogt, Sigurd Bødtker, Andreas Jynge og Bernt Bessesen Lie, fetter av sin kommende ektemann.

Hennes søster Ragna Wilhelmine Dons (1870–1939) ble gift med Jens Thiis og søsteren Fredrikke Margrete «Maggen» Dons (1872–1956) ble gift med Nils Kjær etter at Vilhelm Krag hadde vært ulykkelig forelsket i henne. Det var gjennom hennes to svogere at Kathrine Dons møtte sin kommende ektemann.

Ekteskap

Hun giftet seg 16. desember 1897 med Erik Møinichen Lie (1868 -1943) yngste sønn av forfatteren Jonas Lie (1833–1908) og Thomasine Lie (1833–1907). De fikk barna Jonas Lie (1899–1945), forfatter, politimann og NS-statsråd, og Wilhelm Dons Lie (1908–1935) som døde i en tragisk trafikkulykke i Asker sentrum 19. april 1935, bare 26 år gammel. Han hadde falt ut av bilen i fart, slått hodet mot en stabbestein og døde på stedet. Broren arbeidet på dette tidspunktet i Utenriksdepartementet og skulle til å tiltre en stilling i Warszawa.

De første årene etter at de giftet seg bodde ekteparet Lie først noen år i Kristiania, men flyttet i 1900 til Paris, men flyttet tilbake til Norge i 1905. De bosatte seg i Villa Granskog under BrusetHvalstad i Asker, i dag har huset adressen Otto Valstads vei 24 A.

De flyttet fra Paris da de mente at det var bedre for den eldste sønnens fysiske fostring å vokse opp i Asker enn i det urbane Paris. De var nærmeste nabo til Hulda og Arne Garborg, og ikke langt unna bodde Otto og Tilla Valstad, samt Marta og Rasmus Steinsvik. Sammen med bl.a. Gustav og Kitty Wentzel og Aagot og Andreas Singdahlsen var de en del av miljøet rundt den såkalte «Kunstnerdalkretsen».

I folketellingen i 1910 er familien registert i Villa Granskog sammen med tjenestepiken Magnhild Kirkeby.

Virke

Kathrine Lies bøker er i sjangeren «ungpikebøker». Dette var en vanlig litterær sjanger i mellomkrigstiden og bøkene hadde alltid en kvinnelig protagonist (hovedperson) og ofte flere andre kvinnelige aktører. Sjangeren har tradisjonelt hatt lav status og blitt kritisert for å være myteskapende, tilslørende og kvinneundertrykkende, hvor ofte ekteskapet ble kvinnenes endelige mål. Men bildet er mer nyansert da tidens rådende ideer, representert ved foreldregenerasjonen, ofte kunne bli diskutert og kritisert. Denne litteratursjangeren kan leses som en begynnende utforskning av den daværende og kommende kvinnerolle i samfunnet.

Kathrine Lie er også inne på dette i De tre i paradiset fra 1928, da venninnen Margit refset sine to giftegale venninner med ordene: «Har dere tenkt på at dere kanskje kommer til å savne kontoret forferdelig. Tenk på alt det liv og alle de mennesker en ser i løpet av dagen på et kontor. Samværet med de andre, klapren av maskinen og ringen av telefonen, så skal dere gå der alene hjemme og stelle. Jeg tror ikke det passer for noen av dere.»

Utgivelser

Politisk litteratur

Kilder