Herlofsen-eiendommen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Herlofsen-eiendommen rundt 1860. Tegnet av dekorasjonsmaler O. Ranheimsæter.

Herlofsen-eiendommen i Storgata 13 i Kristiansund fikk navn etter kjøpmann Oluf Herlofsen, opprinnelig fra Arendal, som kjøpte den i 1849.

Baker og kjøpmann Elias Henriksen Fester drev forretning på eiendommen fra 1688 til sin død i 1696. Han var sønn av bakermester Henrik Fester i Trondheim. Det er trolig han som først oppførte bygningene på tomta. Han drev også fiskebruk og handel med fisk, så det var trolig en sjøbrygge tilknyttet eiendommen. Fester drev en mangeartet, og gården gikk i lang tid under navnet «Bagergården».

Etter Festers død drev enken, Kirsten Sivertsdatter, videre, inntil hun giftet seg med Henrich Casparsen Glasing, som overtok eiendommen og virksomheten. Omkring 1701 solgte han til Johan Mühlenport, som eide flere gårde. Gjennom sin mor, Anna Catharina f. Badenhaupt, hadde han odelsrett til Fosna gård, som han avstod til sin yngre bror Didrik. Johan Mühlenport var en av stedets største kjøpmenn rundt århundreskiftet og holdt uten sammenligning det største husholdet med tjenerskap.

Rundt 1710 avstod Mühlenport eiendommen til sin svoger, skotten Robert Williams, og flyttet selv over til Innlandet, der han overtok sorenskriver Cornelius Clausens gård, senere kalt Lossiusgården. Williams hadde vært skipper, men var en eldre mann da han tok over gården. Også han eide flere eiendommer. Han ble stamfar for Williamsslekten på Frei.

Neste eier var kaptein og overlos Johan Wessel, som var bror av Tordenskjold. I 1715 solgte han eiendommen til sin svoger Tyge Castberg, som drev med handel og prokuratorvirksomhet på Fosna. Han var gift med Elisabeth Sofie Wessel, som var kusine av Tordenskjold. Hun bodde på eiendommen noen år før hun i 1750 solgte til sin svigersønn Friedrich Echoff, som var havnefogd i Kristiansund. Han døde bare 33 år gammel, og enken solgte i 1754 eiendommen til den rike kjøpmannen og lagmannen Hans Ulrich Møllmann fra Trondheim. Han ledet et interessentselskap som som forpaktet tollen i blant annet Kristiansund. Gården ble etter dette knyttet til tollere. En av dem var Johan Dajon som i 1788 rev den gamle sjøbrygga og i stedet oppførte den såkalte «Gammel-tollbua», senere Herlofsenbrygga.

Flere eiere tilkom før Oluf Herlofsen kjøpte eiendommen i 1849. Siden var den i Herlofsen familiens eie.

Kilder og litteratur