Olaf Sandaas (1868–1946)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olaf Sandaas (født 18. april 1868 i Kragerø, død 1946) var disponent og eier av flere hermetikkfabrikker ulike steder i landet.

Familie

Foreldrene var Johan Olaus og Olette Caroline Sandaas. Olaf hadde to yngre søstre og en yngre bror.

Olaf giftet seg med Charlotte Amalie Knudsen (f. 1868). Paret fikk minst fem barn. Barnas fødselsår viser at familien bodde i Kragerø minst fra 1892 og minst til 1897. I 1900 bodde de i Østre Aker. I 1910 bodde Olaf i Kopervik med sønnen Leif (f. 1892), som da var kontorist og hermetikkgutt, mens resten av familien bodde på Nordstrand i Oslo. Sandaas fikk her oppført det nybarokke Villa Friedheim, som opprinnelig var en 15 mål stor tomt som ble utskilt fra Vestre Sæter.

Virke

Denne siden trenger opprydding. Det kan for eksempel dreie seg om innholdsmessig struktur, framstilling eller språk. Se evt. diskusjonssiden for merknader.


Haugar og Viking Canning ca. 1913-1920

Drev tidligere med hermetikkfabrikker, bl.a. "Haugar" og Viking Canning Co.

1913: disponent Olav Sandaas. Kopervik

Agderposten 22.03-1916: Hermetikkfabrikken Haugar er solgt til "Viking Canning Co." ved disponent Olav Sandaas

Haugesunds Dagblad 11.05.1920:

Viking Canning Co. fabrikker i Kopervik og Førresvik overtas av Kristianiafirma.

Til firmaregisteret i Kristiania er anmeldt Alliance Canners Ltd. AS hvis formål er fabrikkdrift, navnlig Hermetikkproduksjon. Selskapet har ervervet The Viking Canning Co, i Kopervik og Førresvik. Fabrikkeier Olav Sandaas har under forbehold som i aktieloven bestemt, rett til å være medlem av styret så lenge han står som aksjonær, samt for et år rett til å fungere som konsulerende direktør på nærmere avtale vilkår.

Aktieselskapet Alliance Export & Import Co. Ltd. har på nærmere fastsatte betingelser eneretten til salg av selskapets produksjon samt rett til å kreve overdratt fra Alliance Canners Ltd. uten avanse innkjøpt fremmed hermetikk.

Selskapets styre består av disponent N. O. Young Fearnley, Kristiania. fabrikkeier Olaf Sandaas, Kristiania, disponent Magnus Christiansen, Vindern og direktør Eivind Helm, Kristiania.

Sandar Canning Co 1931-1932

Mellom 1931 og 1932 var Sandaas disponent for Sandar Canning Co i Sandefjord.

Fiskeeksportkompaniet i Oslo ca. 1932-1941

Avisen Vestmar, Kragerø 15.10.1932:

Olav Sandaas søker om kommunalgaranti for oppstart av konservfabrikk (hermetikkfabrikk) på tomt m. 14 eller 39 på Øya og skal konservere fisk og kjøtt.Haugesunds Avis 07.08.1934:

Håbrann og makrell også til Milano.

En av kjølesystem Bennetters transportkasser, container, kom i går til Haugesund med kystbåten og ble losset i land på dampskipskaien. Det er Olaf Sandås, disponent for AS Fiskeeksportkompaniet i Oslo, som har transportkassen med seg. Det er herr Sandås mening å sende kassen som laster 3 tonn pakket med makrell til Oslo med kystruten. Om bord i skipet settes kjøleanlegget i kassen i forbindelse med det elektriske anlegget, og fisken vil derved kunne holde seg frisk på turen.

Kjølesystem Bennetter har installert fryseanlegg i bygninger i flere byer, bl.a. Oslo, Kragerø og Honningsvåg i Finnmark. Dessuten er anlegget innlagt i jernbanevogner og biler. Systemet er patentert og det er har vist seg å være et fortrinnlig kjøleanlegg. Fersk torsk som var sendt fra Norge i en Bennetter-kasse ble etter 9 døgns forløp spist i London, og da var den så frisk som om den var trukket opp av sjøen.

Etter hva disponent Sandås opplyser til avisen er det hans forutsetning å kjøpe opp fersk makrell og håbrann og laste 2 kjølevogner, en norsk og en svensk, i Bergen og la vognene gå helt til Milano, hvor det for tiden skal være godt marked for fisk.

Foruten Milano anses også Rom og Genua å være bra markeder for fisk, sier Sandås.

Sandås tar selv turen til Milano, og på hjemreisen er det hans forutsetning å besøke Schweitz for å søke forbindelser i fersk fisk.

Øvre Smaalenene 05.06.1941: Eiendomsoverdragelse på "Roås" i Hobøl til Ragnar og Olav Sandaas.

Skipsfart ca. 1914-1917

1917: Skonnert Maagen, bygget i Arendal i 1873, innkjøpt fra Sandnes 1915 av David Tjøsvold, solgt til Olaf Sandås, Kopervik.

Haugesunds Dagblad 10.07.1918: Fabrikkeier Olav Sandaas har solgt sin seilkutter "Urania" til Danmark.


Haugesunds Dagblad februar 1914:

Kopervik istendenfor Haugesund?

Hurtigruternes forlængelse med anløp av Kopervik istedenfor Haugesund har aldri været på tale i Kopervik, men vi har derimot søkt om Hurtigruternes anløp opgså i Kopervik, hvis ruten forlænges sydover til Haugesund og Stavanger, og det mener vi er fuldt berettiget. Det vil idetheletat ikke bli foretat noget herfra, der unødig kan tænkes at saare vore naboer med hvem vi ønsker at leve i god forstaaelse.

Andr. Tomsgaard, ordfører

Olav Sandaas,,. formand i Koperviks Kommunikationskomite

Kopervik Handelsforening 1914

Haugesunds Dagblad februar 1914:

Kopervik Handelsforening har valgt disponent Olav Sandaas til formand, skibsreder O. L. Waage til næstformand og disponent Trygve Svendsen til kasserer.

Fotnoter


Kilder og litteratur


Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.